Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Иво Инджов: Обичам прецизната работа, високите технологии и иновациите - затова станах офталмолог

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Иво Инджов приключва образованието си в Медицински университет – София през 2016 година Още като студент демонстрира интерес към офталмологията и стартира да работи като доброволец в Очно поделение на УМБАЛ Аджъбадем Сити клиник – Токуда, където по-късно специализира.

Придобива компетентност през 2020 година След извоюван конкурс стартира работа като доктор и помощник към Медицински университет – София в Очна клиника в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ ”.

Специализира хирургия на челен и заден очен сегмент в Университетска болница Антверпен, Белгия.

Редовно взе участие в научни конгреси и конференции. Член на European Society Of Cataract & Refractive Surgeons, Българско Дружество по Офталмология, European Society of Ophthalmology и други Професионалните му ползи са ориентирани към оперативното лекуване на катаракта, глаукома, както и на възпалителни и съдови болести на ретината.

Д-р Инджов, по какъв начин решихте да се посветите на офталмологията?

Няколко са факторите, които ме насочиха към офталмологията. Наложи се сестра ми да претърпи 2 очни интервенции още като дете. Може би още тогава това е породило предпочитание у мен да оказвам помощ на хората с очни проблеми. По време на следването си по медицина взех решение, че желая да се посветя на компетентност, в която има хирургия, само че няма риск да изгубиш пациент по време на интервенция.

Обичам прецизната работа, постоянно са ме привличали високите технологии и нововъведенията. По време на един летен студентски стаж попаднах в очна операционна, на интервенция за отлепване на ретината. Видях, че офталмологията съчетава всичко, което търсех. Това беше моментът, в който взех решение, че това е моята компетентност!

Започнали сте работа като доброволец в клиника по очни заболявания. Разкажете за това време – какво научихте, какво Ви донесе този опит?

Първоначално започнах да навестявам детски очен кабинет, където имах опцията да почерпя познания от един от най-опитните детски офталмолози – доктор Лиляна Димитрова. Малко по-късно се трансферирах в бранша за възрастни. Видях по какъв начин протича един цялостен очен обзор, каква е процедурата за банкет на пациент и подготовката му за интервенция, по какъв начин се вършат инструменталните проучвания.

Всичко това ми оказа помощ при започване на специализацията ми аз към този момент да знам какво се изисква от мен и по какъв начин да го направя. Скоро по-късно ме направиха отговорник на специализантите. Започнах да провеждам работата и да оказвам помощ на по-младите сътрудници.

Трупали сте опит като експерт в най-утвърдените клиники. Кои са Вашите учители в специалността?

Имах шанса да черпя опит от доста сътрудници с разнородни умения. Моят първи преподавател в офталмологията е доктор Алек Топов, един от най-опитните хирурзи в България и началник на специализацията ми. Колегите ми в ИСУЛ ме научиха на правилата на лекуване на възпалителни и съдови болести, както и тежки очни контузии. По време на стажа ми в Университетската болница в Антверпен, Белгия, имах опцията да се докосна до едни от най-големите имена в международната офталмология, като проф. Тасиньон, доктор Клаес и доста други водещи европейски експерти. 

Важна роля за моето развиване имат и страхотните ми сътрудници офталмолози от родния ми град Смолян, и по-специално доктор Христина Илиева и доктор Петър Янев.

През последните години офталмологията е белязана от бурно развиване с навлизането на нови технологии, нови класове лекарства. Кои от тях бихте желали да въведете в работата си в УМБАЛ „ Лозенец “?

Болницата разполага с извънредно добра материално-техническа база. Ръководството влага в нова инсталация, тъй че разполагаме с цялостен набор средства за качествена диагностика и лекуване. Предстои ни разкриване на детски очен кабинет, с обособена чакалня с украшения и занимания, оборудван с инсталация за прегледи на деца. Така ще можем да се грижим и за най-малките си пациенти.

В каква тенденция виждате развиването си като експерт в околните години? Кои характерни области на офталмологията са най-привлекателни за Вас?

В момента работата ми е обвързвана най-вече с челен очен сегмент – болесттите на роговица, леща, глаукома, и виждам развиването си в тази област.

Коя е най-голямата Ви фантазия в персонален и професионален проект?

Стремежът ми е поетапно да стартираме да вкарваме от ден на ден нови техники и действия в нашата процедура. Надявам се Отделението по очни заболявания на болница „ Лозенец “ да се развива и утвърждава от ден на ден като място, на което пациентът може да получи сложна грижа. И от ден на ден хора да решат да ни се доверят.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР